quote startTέχνη είναι ο βαθύς πόνος, ο βαθύς έρωτας.quote end

Αλέξης Ακριθάκης

 

Καλώς ήλθατε στην Επίσημη Ιστοσελίδα του Αλέξη Ακριθάκη που παρέχει πληροφορίες για την τέχνη και τη ζωή του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, μιας μεγάλης μορφής της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης.


The great journeyjpgΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ | ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ -

Από τη συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Οι εκδόσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν ένα δίγλωσσο (αγγλόφωνο-ελληνικό) φυλλάδιο, (δωρεάν) και έναν κατάλογο της έκθεσης, διαθέσιμο στο κατάστημα HMC και στο ηλεκτρονικό κατάστημα HMC.

Δελτίο τύπου:

> pdf  (greek)

Διάρκεια έκθεσης: Μάρτιος 2019 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 

Icon special

MEΔΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ  (1979-2017)

Διάρκεια: 24 Μαρτίου - 22 Μαΐου 2022

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Η έκθεση με τον τίτλο «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)» είναι αφιερωμένη στα σχεδόν σαράντα χρόνια λειτουργίας της ιστορικής γκαλερί και στην ιδρύτριά της Μαρία Δημητριάδη. Την έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της ανέλαβε ο Σταύρος Παπαγιάννης / Stage Design Office.

Η έκθεση συμπληρώνει την ιδέα της ιδρύτριας της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης, Μαρίας Δημητριάδη να εκδοθεί ένας πλήρης τόμος για την επέτειο των σχεδόν 40 χρόνων λειτουργίας της γκαλερί. Η πορεία της Μέδουσας διακόπηκε από την πρόωρη απώλεια της δημιουργού της το 2017, όμως η ίδια πρόλαβε να φροντίσει για την υλοποίηση αυτού του διπλού –εκδοτικού και εκθεσιακού– εγχειρήματος και να το αναθέσει σε στενούς φίλους και συνεργάτες της: όρισε εκτελεστές της διαθήκης της τον γλύπτη Νάκη Ταστσιόγλου, την επί σειρά ετών υπεύθυνη της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης (1999-2017), Πηνελόπη Ταράτσα, καθώς και τον ζωγράφο Μίλτο Μιχαηλίδη. Επίσης, στη διαθήκη της η Μαρία Δημητριάδη όρισε επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και της έκδοσης, την ιστορικό τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ ανέθεσε τον σχεδιασμό της έκδοσης στη γραφίστρια Μαρία Βεϊοπούλου.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη εξιστορεί τη δράση της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης μέσα από έργα των καλλιτεχνών της, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην γκαλερί της οδού Ξενοκράτους 7. Η παρουσίαση αυτή αποτελείται από το σύνολο σχεδόν της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης που δημιούργησε η Μαρία Δημητριάδη και η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της, δωρήθηκε ολόκληρη στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα που δανείστηκαν από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα, ώστε η όλη παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη του ύφους της γκαλερί και του έργου των καλλιτεχνών κατά τις χρονικές περιόδους που η Μέδουσα τους εκπροσώπησε. 

Συνολικά παρουσιάζονται 230 έργα των παρακάτω καλλιτεχνών:

Αλέξης Ακριθάκης, Anton, Ειρήνη Απέργη, Κατερίνα Αποστολίδου, Μίνως Αργυράκης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ιουλία Βεντίκου, Μαρία Βλαντή, Νίκος Βλάχος, Μαρία Γρηγοριάδη, Γιώργος Γυπαράκης, Μαρία Δάρα, Γιάννης Δημητράκης, Ελένη Ζούνη, Γιώργος Καζάζης, Μαριγώ Κάσση, Γιάννης Κονταράτος, Κώστας Κουλεντιανός, Έλλη Κουτσουκέλλη, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Κώστας Λευκόχειρ, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Παναγιώτης Λιναρδάκης, Μαριάννα Λύρα, Τάσος Μαντζαβίνος, Κατερίνα Μαρούδα, Βούλα Μασούρα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Μίλτος Μιχαηλίδης, Λίνα Μπέμπη, Βάλλυ Νομίδου, Αννίτα Ξάνθου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ναυσικά Πάστρα, Ντόρα Πούλμαν, Μάριος Πράσινος, Πάνος Ραϋμόνδος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σακελλίων, Πέπη Σβορώνου-Κοκκινίδου, Δήμητρα Σιατερλή, Μαρία Σπέντζα, Στέργιος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου, Harold Stevenson, Μαριάννα Στραπατσάκη, Takis, Νάκης Ταστσιόγλου, Γιάννης Τζερμιάς, Χρήστος Τζίβελος, Νίκος Τζιώτης, Δημήτρης Τράγκας, Βασιλική Τσεκούρα, Κώστας Τσικνής, Ελένη Φιλιπποπούλου, Αχιλλέας Χρηστίδης.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


The great journeyjpgΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ | ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ -

Από τη συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Περισσότερα...

Icon exhibit

Catalogue RAISONNÉ

where is my suitcase copy

 

Αγαπητοί φίλοι και συλλέκτες. Βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας του catalogue raisonné (κριτικού κατάλογου) των έργων που δημιούργησε ο Αλέξης Ακριθάκης.

Εάν έχετε στην κατοχή σας έργα του καλλιτέχνη, σας προσκαλούμε να να μοιραστείτε μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότερες σχετικές πληροφορίες και φωτογραφική τεκμηρίωση.

> Για την καταχώρηση των πληροφοριών παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την παρακάτω διαδικτυακή φόρμα. Catalogue Raisonné Collectors form.

> Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση της φόρμας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες αντιμετωπίζονται αυστηρά εμπιστευτικά. Θα ελέγξουμε αυτές τις πληροφορίες και μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά μας, θα σας ενημερώσουμε εάν τα έργα σας θα συμπεριληφθούν στο κατάλογο.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας!

 

Icon newsletter

RIGHTS AND COPYRIGHT

The Estate of Alexis Akrithakis holds the full copyright to all Akrithakis works. If you wish to print, reproduce or use such images on the internet, please contact us well in advance of your anticipated project at: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

NEWSLETTER

> Stay up to date, subscribe to our Newsletter here.
You can also follow us on Instagram and twitter.